Home > Azi în istorie > Habemus Papam Franciscus!

Habemus Papam Franciscus!

Papa FranciscDragilor,

Așa cum deja știti, avem un nou papă! Papa Francisc! Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii Sale și ne rugăm să-l aibă în pază pe slujitorul Său!

Ar fi câteva lucruri de menționat despre aceste eveniment istoric…

Unul dintre ele este mențiunea făcută de părintele de la secțiunea română a postului Radio Vatican, care spunea (citez din memorie, fiți indulgenți 🙂 ) că se vede sau s-a văzut că Spiritul Sfânt nu citește ziarele! 🙂 … Adică, alții erau prognosticați de media ca având șanse mai mari de a fi aleși! Dumnezeu nu gândește cum gândește omul (sau unii/mulți oameni!), ci ar trebui să fie invers, omul să încerce cât mai des să facă planul Lui.

Apoi, un alt (mic) detaliu – poate ați observat și voi în timpul anunțului noului papă – reacția inițială a creștinilor aflați în Piața Sf. Petru! Inițial, parcă nu înțeleseseră numele persoanei alese! Abia apoi a urmat reacția de euforie și de bucurie, manifestată atât de autentic de către cei prezenți în piață.

Un alt lucru care aș dori să-l remarc hic et nunc este momentul când Papa Francisc vorbește. Cu vocea blândă, vizibil emoționată, dar atât de uman – în sensul bun al cuvântului! -, bunătatea care, parcă, i se citea pe chip și în modul de manifestare, umilința adresării, … m-a fascinat și m-a cucerit! Știam câteva lucruri și înainte despre cardinalul Jorge Mario Bergoglio, dar, parcă, prea puțin pentru a avea un atașament față de el! Ei bine, din seara aceasta, dincolo de atașamentul față de el ca și conducător al Bisericii, mi-a atins și inima ca om!

Conform paginii de pe Wikipedia, dedicate actualului Papă, Papa Francisc (lat. Franciscus, n. Jorge Mario Bergoglio, 17 decembrie 1936, Buenos Aires) este actualul papă al Bisericii Catolice, al 266-a suveran al Vaticanului, ales la 13 martie 2013 de către Conclavul cardinalilor. Membru al Societății lui Isus începând cu 1958, din 1998 a fost cardinal și arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după Grigorie al III-lea (dar născut din părinți emigranți italieni), primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarul din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în Ordinul iezuit. A revenit în Argentina, obținând licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

Papa Francisc a fost ales la Conclavul din 2013 cu 77 de voturi din 115.

După finalizarea alegerilor a urmat anunțul public cu privire la alegerea noului Papă, cine este și ce nume și-a ales:

Annuntio vobis gaudium magnum:

Habemus Papam!

Eminentissimum ac reverendissimum Dominum,

Dominum Jorge Mario Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio,

Qui sibi nomen imposuit Franciscum.

După aceea a urmat prima apariție publică în calitate de Papă al Bisericii Catolice. Iată câteva dintre momente, imortalizate de televiziunea italiană:

 

 

Să-i urăm și noi: Ad multos annos!

Imaginea este luată de aici.

Categories: Azi în istorie Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.