Prezentare și … recomandare: Feroviar
Azi aș dori să vă prezint un mic progrămel pentru cei care au Android pe telefoanele lor. Aveam acest program de ceva vreme instalat în/pe telefon, dar abia de curând i-am descoperit adevărata valoare!
Mai zilele trecute, cei apropiați știu despre ce e vorba, am călătorit cu trenul, după o lungă perioadă de timp în care foloseam doar mașina, indiferent de distanță. NU voi prezenta aici detalii ale deplasării, deși sunt câteva interesante și chiar picante! Doresc însă să Vă prezint un soft, un mic progrămel, care are foarte multe „caracteristici” interesante și suprinzătoare.
Programul se numește Feroviar și se poate obține de pe Android Market (Mă rog, Google Play!), fiind gratuit.
Necesar:
– telefon cu Android (pentru utilizarea pații din program privitoare la locație, recomand ca telefonul să aibă și GPS)
– legătură la internet (pentru o utilizare la capacitate maximă, recomand internet mobil)
– softul propriu-zis (în cazul nostru fiind vorba de programul Feroviar)
– cunoștințe minime în utilizarea telefonului cu Android și a softului propriu-zis; pentru partea a doua sper să vă fie de folos detaliile care urmează.
În prezentarea programului este redat doar sumar functionalitatea acestuia. Iată prezentarea:
„Feroviar este o aplicatie pentru mersul trenurilor in Romania. Poti salva alerte cu un anumit timp inainte de plecarea unui tren si calculeaza aproximativ pretul unui bilet de tren pentru orice tip de bilet sau calatorie.
Daca trenul se afla in mers poti afla si cu ce viteza se deplaseaza trenul si unde va aflati pe traseul trenului.”
Eu voi încerca, în cele ce urmează să Vă fac o prezentare mai extinsă – nu totală – a programului.
Sursa imaginilor sunt capturile de ecran efectuate de pe SII-ul meu, salvate ulterior în Google Disk (Disk Gogle), programul de sincronizare în cloud al celor de la Google.
Așadar, să începem…
După dublul click pe iconița programului apare pentru (un) foarte scurt timp imaginea
după care se intră în modului de start al programului
Aici avem mai 5 (cinci) iconițe după cum urmează: Căutare, Călătorii, Info.Tren, Opinii și Setări.
Aceste 5 elemente ale paginii de start a programului se pot consulta tot timpul – indiferent de fereastra în care ne aflăm la un moment dat –
prin atingerea butonului de jos, din stânga, al programului Android.
Dar, să le detaliem puțin pe fiecare în parte…
- Căutare
Dacă se dă dublu click pe iconița Căutare ești introdus în secțiunea
unde se poate căuta în tren introducând 3 detalii simple: stația de plecare, stația de sosire, iar – opțional -, dacă este cazul, se poate introduce și o anume stație pe ruta de deplasare a trenului, în cazul în care se poate ajunge la destinația dorită pe mai multe rute. (Aici am să introduc cazul contret al distanței dintre Timișoara și Iași. Sunt două trenuri directe care parcurg această distanță dus-întors, dar – pentru o bucată de drum – pe rute diferite, și respectiv cu un decalaj de câteva ore între ele pentru bucata de drum parcursă în comun, astfel încât să nu se suprapună, respectiv pe la Arad sau pe la Lugoj.)
La această secțiune există și varianta de Căutare avansată
unde se pot introduce mai multe criterii de căutare pentru o mai mare precizie în afișarea rezultatelor. Aici vă las să descoperiți și singuri detaliile… 🙂
După afișarea rezultatelor căutării, în cazul meu fiind vorba despre cele două trenuri directe care merg de la Șibot la Iași, apare următoarea iconiță
care redă rezultatele căutării. Mie mi s-a părut foarte util faptul că este redat și prețul real al biletului de călătorie! Pe bune, este prețul care se plătește la casa de bilete! Acesta poate fi setat în funcție de tipul biletului, clasa sau rezervare. Vom vedea aceste detalii mai jos!
Aici sunt câteva caracteristici interesante.
- A. Sus, în dreapta, este un buton pe care dacă se apasă apar alte trenuri – de fapt, același –
respectiv apare legătura de întoarcere pe aceeași rută, cu același tren sau aceleași trenuri.
Aici, tot în dreapta, sus este un alt buton care, dacă este apăsat, salvează călătoria, respectiv legătura cu trenul respectiv. Aceste salvări pot fi revăzute din ecranul de start, secțiunea Călătorii. Vom vedea acest lucru mai jos!
- B. În dreptul fiecărui tren apare o mică săgeată, un buton care, dacă este apăsat, duce la o fereastră
unde se regăsesc mai multe detalii despre trenul respectiv.
În dreptul trenului, la aceeași poziție ca și butonul anterior, există încă un buton sub formă de săgeată, care dacă este apăsat duce la fereastra următoare
unde sunt redate și mai multe detalii despre trenul respectiv.
Aici avem, din nou, câteva opțiuni interesante.
a) Pe de o parte, în dreapta, sus, avem un buton, care, dacă este apăsat, duce la fereastra următoare
unde sunt redate opiniile celor care au călătorit cu acel tren și care au dorit să-și exprime anumite gânduri, fie ele pozitive, negative sau neutre.
b) Pe de altă parte – și acest lucru mi se pare extraordinar de cool –, este butonul sub formă de panglică Vizualizare traseu și localizare GPS
care, dacă este apăsat, duce la fereastra următoare
unde este redată locația exactă a trenului, pe traseul deja fixat. Este de observat că ne este redată și viteza de deplasare a trenului! Este de remarcat și detaliul afișării orelor de sosire în stațiile următoare!
- 2. Călătorii
Dacă se dă dublu click pe iconița Călătorii ești introdus în secțiunea
unde se pot vedea trenurile salvate anterior. În cazul meu sunt cele două trenuri care aveau legătură directă de la Șibot la Iași, unul care era via Arad, iar celălalt via Lugoj.
Aici se pot regăsi toate trenurile pe care le-am salvat anterior, indiferent cât de multe. Acest lucru ajută, de exemplu când doriți să comparați ami multe trenuri și nu doriți efectuarea unei căutări de fiecare dată și pentur fiecare tren în parte. În plus, le aveți întotdeuna la îndemână :-)!
- 3. Info.Tren
Dacă se dă dublu click pe iconița Info.Tren ești introdus în secțiunea
unde se poate introduce numărul de identificare pentru trenul dorit, urmând ca să fie afișate detaliile solicitate despre trenul dorit.
- 4. Opinii
Dacă se dă dublu click pe iconița Opinii ești introdus în secțiunea
unde se pot obține opinii ale călătorilor care au călătorit cu respectivul mijloc de transport, respectiv trenul identificat prin numărul introdus de voi.
Mie mi-a fost foarte util această secțiune pentru a vedea opiniile celor care au călătorit la clasa I-a, a II-a, cușetă sau vagonul de dormit. E interesant!
Un alt element suprinzător pentru mine a fost faptul că și eu pot introduce opinia mea (dacă vă uitați cu atenție o veți vedea!:-))
și aceasta rămâne în baza de date mereu actualizată a programului.
- 5. Setări
Dacă se dă dublu click pe iconița Setări ești introdus în secțiunea de setări
unde se pot efectua, respectiv bifa, setările dorite, cum ar fi activarea unei alerte, a GPS-ului, setarea tipului de bilet (adult, elev, student, dus-intors, etc), a clasei biletului și a rezervării locului.
Are și alte setări foarte „cool”, pe care, însă, vă las să le descoperiți și singuri!
Motivația de a face acest mic review al progrămeluțului (sic!) J este faptul că mi-a plăcut și consider foarte practică utilizarea lui. Cred cu tărie că merită să știe cât mai multă lume despre acest program. La toate acestea se adaugă faptul că este gratis!
Pe mine m-a surprins plăcut acest progrămel, sper ca această mică prezentare să vă facă curioși – pentru a-l testa măcar – și să vă placă și vouă!
Utilizare plăcută și God speed sau Vaya con Dios pentru toate călătoriile voastre!
P.S. – Nu câștig nimic din prezentarea acestui soft! Ca să se știe!
Lăudat să fie Isus! Programul “Feroviar” a calculat bine tariful biletului pe distanţa Şibot – Iaşi? Pe http://www.infofer.ro aflăm că un bilet întreg la clasa I e 160,80 RON, la clasa a II-a 104,50 RON, la cuşetă cu 6 paturi 133,20 RON şi la cuşetă cu 4 paturi 149,20 RON.
Programul identifică şi trenuri private sau numai cele aparţinând de CFR Călători? Spre exemplu, ce ar afişa dacă aţi căuta tren de la Şibot la Cugir?
@Quintus Alexandru Valeriu
Da, a calculat foarte corect! Mi-a calcualt exact suma care am platit-o apoi la casa de bilete! Exact aceeași suma! Cu trenurile private… Hmm… Mă uit diseara și apoi îți răspund!
@admin
Îmi pare rău să te informez că nu îmi găsește nimic… Probabil nu sunt incluse trenurile „private”!