Archive

Archive for the ‘23 Aprilie’ Category

23 Aprilie – Sfântul Gheorghe

April 23rd, 2014 No comments

st-georgeTuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe – bărbați, femei, copii – Vă doresc și vă urez din toată inima tradiționalul

„La mulți, fericiți și binecuvântați ani!”

“Să vă dea Domnul sănătate,

Judecată înțeleaptă,

Viață lungă pământească,

Ce vă doriți să vi se împlinească!”

Sfântul mare mucenic Gheorghe se serbează în fiecare an pe data de 23 aprilie. În Romania, numeroase biserici au hramul Sfântului Gheorghe. Multe icoane îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe călare pe cal, doborând cu sulița un balaur.

“Ca un apărător al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraţilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mantuiască sufletele noastre.” – Troparul Sf. Gheorghe.

Legenda spune că Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie de creștini și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. S-a înrolat în armata romană și s-a remarcat prin faptele sale de vitejie și de arme. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sfântul Gheorghe și-a mărturisit public credința sa. Din ordin imperial, el a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Nicio tortură nu l-au făcut să renunțe la credința sa. Mai mult, martorii suferințelor Sfântului Gheorhe s-au hotarat să îmbrățișeze creștinismul. În final, împaratul Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sfântului Gheorghe și a soției sale.

În popor, Sf. Gheorghe este considerat protectorul naturii, al vitelor și al oilor, iar ziua de astăzi (23 aprilie) este considerată ca marcatoare a începutului primăverii. Read more…